CİNGÖZ RECAİ


SPOILER İÇERİR

Onur Ünlü; ülkemizde dizi ve film sektöründeki tekdüzelik ve bayağılıktan usanan insanlar için nefes alabilme alanı yaratan güzide bir insan. Onun ismini film afişinde görmek bile heyecanlanma sebebi. Ancak vizyona giren son filmi Cingöz Recai bende buruk bir hayal kırıklığı tadı bıraktı.

Öncelikle Cingöz Recai'nin geçmişinden bahsedelim. Peyami Safa tarafından yaratılan bu karakter aynı isimli kitap serisinin baş kahramınıdır; keskin zekası, kibarlığı, hırsızlıktaki ustalığı ve yalnızca zalimlerden çalması alametifarikasıdır. Peşindeki Başkomiser Mehmet Rıza için hem bir kahraman hem de yıllardır peşinde koştuğu bir arzu nesnesi olmuştur. Filme uyarlanmak üzere çok iyi bir temel değil mi sizce de?

Ancak sunulan bu özellikler yalnızca güzel ve şık sahnelerin birbiri ardına sıralanmasıyla oluşan sürekli kendi içinde devinen bir film çıkarmış sonuç olarak. Bu karakter yükü altında ezilmiş gibi..
Cingöz Recai'nin seyirciye tanıtılması gerekiyor öncelikle. Bu tanıtım işi iyi kotarılmış evet, filmden çıktığımızda karakterin özelliklerini kavrıyoruz ancak hayran kalıyor muyuz, tartışılır. Finale kadar olan aştığımız engeller ve final, ne bizi şaşırtıyor ne de hayran bıraktırıyor. Bu da karakterin bahsedilen özelliklerinin biraz sözde kalmasına sebep olmuş. Örneğin; Mehmet Rıza Cingöz Recai' nin binbir suratlı olduğunu söylerek çok iyi şekil değiştirdiğini söylemişti. Biz bunu yalnızca bu sahnede anlatım üzerine gördük. Böyle kılık değiştirdiği birkaç sahnesi olsaydı daha renkli olmaz mıydı sizce de?



Ayrıca yan karakterler sayıca fazla, etkileri az, hepsi bir işi yapacak ve senaryoya sözüm ona dahil olacak gibiydiler. Kendileriyle ilgili yalnızca Türk filmi efsanelerinin isimlerini alma nüanslarını sevdim (Filiz, Adile, Cüneyt, Sadri gibi..)

Filmle ilgili hoşuma giden nokta ışık kullanımı ve farklı zaman dilimlerinin aynı sahnede görülmesiydi. Bu kısımlar da olmasa Onur Ünlü filmi izlediğime inanmayacaktım.

Şimdi sıra Cingöz Recai' nin maceralarını bir de Safa Önal ustadan Ayhan Işık ile birlikte dinlemek.
Bana iyi seyirler :)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

14 Şubat Sevgililer Gününde İzlenecek Kalıplardan Sıyrılmış 14 Film

Dr Jekyll ve Mr. Hyde / 1931

The Crow / Karga / 1994